Akne

Akne är något som ofta förekommer, och det både på unga och äldre. Egentligen kan man säga att det är en hudsjukdom, som kommer då talgkörtlar blivit inflammerade. Det har alltså inget att göra med hygien eller med vad man äter för något. När man drabbas av denna hudsjukdom så kommer det pormaskar och finnar. Det uppträder främst i ansiktet, på bröstet och på ryggen, eftersom det på dessa platser är där det finns störst talgkörtlar.

Akne kan som sagt drabba alla, i alla åldrar, men det är vanligare att man får det i tonåren. Detta beror på att när killar och tjejer börjar komma i puberteten så ändras även deras hormonbalanser i kroppen. Dessa könshormoner leder till att det bildas mer fet som i sin tur gör att talgkörtlarnas mynning täpps igen. Akne beror helt enkelt på den mängd fett som talgkörtlarna producerar. Akne kan vara ärftligt så är det så att föräldrarna haft mycket akne, så innebär det även att deras barn kommer att drabbas av det.